5/13/2011

Suomen Attac: Pörssin hallintarekisteröinnin laajentaminen edesvastuutonta

Suomen Attac:
Kansalaisjärjestö Attac vastustaa valtiovarainministeriön työryhmän ehdotusta kasvattaa pörssin salaisuuslakeja laajentavaa hallintarekisteröintiä. Uudistus helpottaisi veronkiertoa, vähentäisi yritystoiminnan avoimuutta ja tekisi Suomesta ulkopoliittisen kummajaisen.

”Hallintarekisteröinnin ulottaminen sijoitusrahastoihin tehtiin viime vuonna kaikessa hiljaisuudessa. Nyt anonyymi osakeomistus halutaan tuoda ulkomaisten sijoittajien lisäksi suomalaisille. Muutoksesta hyötyisivät vain suursijoittajat, pankit ja veronkiertäjät”, toteaa Attacin puheenjohtaja Marissa Varmavuori.
Aiheesta voi lukea lisää Jari Hanskan artikkelista, Voima-lehden verkkosivuilla.
Toistaiseksi tavallisen suomalaissijoittajan täytyy ensin avata arvo-osuustili pankista, minkä jälkeen hän voi ostaa esimerkiksi Nokian osakkeita Helsingin pörssistä. Tiedot kaupoista ja omistuksista kulkevat arvo-osuustileiltä Arvopaperikeskukselle eli Euroclear Finlandille ja edelleen veroviranomaisille. Näin verottaja pysyy ajan tasalla ja osaa periä suomalaisten sijoittajien myyntivoitoista ja osingoista pääomatuloveroa 28 prosenttia.

Hallintarekisteri on tarkoitettu vain ulkomaisille sijoittajille. Se on arvo-osuustilien kaltainen järjestelmä, johon arvopaperien kuten osakkeiden omistukset kirjataan. Merkittävin ero arvo-osuustileihin on se, että osakkeiden todellista omistajaa ei merkitä mihinkään – omistajan tilalla lukee ainoastaan tilinhoitajan, esimerkiksi Swiss Bankin, nimi. Varsinainen omistaja jätetään anonyymiksi, eikä esimerkiksi myyntivoitoista makseta Suomeen veroja.

(...) Kukaan asioista perillä oleva sijoittaja ei maksa pääomaveroa, jos sen kiertämisestä tulee helppoa. Pääomaveroa jäävät maksamaan lähinnä piensijoittajat ja pieniä vuokratuloja saavat vuokranantajat.


Suomen Attac, Tiedote 2.5.2011
Suomen Attac: Pörssin hallintarekisteröinnin laajentaminen edesvastuutonta


Kansalaisjärjestö Attac vastustaa valtiovarainministeriön työryhmän ehdotusta kasvattaa pörssin salaisuuslakeja laajentavaa hallintarekisteröintiä. Uudistus helpottaisi eronkiertoa, vähentäisi yritystoiminnan avoimuutta ja tekisi Suomesta ulkopoliittisen kummajaisen.


Attac toimitti perjantaina 29. huhtikuuta Valtiovarainministeriölle kannanottonsa lausuntakierroksella olevaan ehdotukseen.


”Hallintarekisteröinnin ulottaminen sijoitusrahastoihin tehtiin viime vuonna kaikessa hiljaisuudessa. Nyt anonyymi osakeomistus halutaan tuoda ulkomaisten sijoittajien lisäksi suomalaisille. Muutoksesta hyötyisivät vain suursijoittajat, pankit ja veronkiertäjät”, toteaa Attacin puheenjohtaja Marissa Varmavuori.


"Valtiontalouden kestävyysvajeesta huolestuneelta ministeriöltä voisi odottaa esitystä veromenetyksiä aiheuttavan hallintarekisteröintijärjestelmän porsaanreikien tukkimiseksi, ei niiden lisäämiseksi", Varmavuori jatkaa.


Attacin mielestä salaisuuslakien laajentaminen finanssikriisin jälkeisessä maailmassa on edesvastuutonta. ”Suomea on perinteisesti pidetty kansainvälisesti avoimen hallintokulttuurin ja liike-elämän maana. Tämä kuva romuttuu, jos Suomi päättää nyt lähteä päinvastaiseen suuntaan kuin muu Eurooppa ja vähentää pörssin avoimuutta”, toteaa Varmavuori.


EU:n verokomissaari Algirdas Šemeta totesi huhtikuussa, että "läpinäkyvyydestä ja luottamuksesta on tullut uusi standardi: yksikään valtio ei saa varastaa naapurimaansa veropohjaa tai verotuloja."


Marraskuussa 2010 julkaistu Suomen maabrändiraportti oli samoilla linjoilla. Sen mukaan ”yhteiskuntaa ja kansalaisia koskevan tiedon avoimuuden lisääminen on trendi kaikkialla maailmassa. Tiedon avaaminen lisää niin kansalaistoiminnan kuin liiketoiminnankin mahdollisuuksia.”


Lainsäädännön valmistelussa kuultiin virkamiesten lisäksi vain sijoittajien etujärjestöjä. Esimerkiksi toimittajajärjestöt ja korruption vastaiset järjestöt unohdettiin.


“On vaikea kuvitella, että millään muulla hallinnonalalla pidettäisiin hyväksyttävänä sitä, että eturyhmät laativat lakeja itselleen. Tämä jos mikä on suomalaista korruptiota”, Varmavuori linjaa.


Lisätietoja:


Marissa Varmavuori, puheenjohtaja Attac ry.
+358 505422067, marissa.varmavuori(at)gmail.com


Matti Ylönen, veroparatiisiasiantuntija.
+358 407231118, matti.v.ylonen(at)gmail.com