5/17/2011

HS: Leipäjonot kasvavat joka puolella Suomea

HS:
Lähes kaikilla paikkakunnilla leipäjonojen kerrottiin kasvaneen. Helsingissä Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyön ruokajakelun jonoissa on syksystä asti ollut jopa 1 400 ruoka-avuntarvitsijaa.
(...) Jonottajat ovat insinöörejä, opiskelijoita, suurperheitä, nuoria äitejä lapsineen, veteraaneja, lapsiperheitä, pienipalkkaisia työssäkäyviä, asunnottomia, työttömiä, yksinhuoltaja-äitejä ja viime aikoina myös maahanmuuttajia.
Samaan aikaan, kun julkisten palveluiden verkostoa on karsittu säästöpaineiden alla ja köyhyys on lisääntynyt, Suomen rikkaimman kansanosan verotusta on höllennetty määrätietoisesti monin eri mekanismein.

HS 15.5.2011
Työttömyys kasvattaa leipäjonoja koko Suomessa

Työttömyys. Köyhyys. Siinä syyt leipäjonoihin. Helsingin Sanomat selvitti yhdeksältä paikkakunnalta, Helsingistä, Turusta, Porista, Lappeenrannasta, Joensuusta, Jyväskylästä, Tampereelta, Oulusta ja Kuopiosta, keitä leipäjonoissa käy.

Lähes kaikilla paikkakunnilla leipäjonojen kerrottiin kasvaneen. Helsingissä Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyön ruokajakelun jonoissa on syksystä asti ollut jopa 1 400 ruoka-avuntarvitsijaa.

"Jos meillä ruoka-apua hakevat suhteutetaan väkilukuun, niin Porissa ruoka-apua tarvitsevien luku on viisi kertaa isompi kuin Hurstin luvut Helsingissä", Porissa ruoka-apua jakavan Elämän Eliksiiri ry:n toiminnanjohtaja, sosiaalineuvos Pekka Nurmi kertoo.

Jonottajat ovat insinöörejä, opiskelijoita, suurperheitä, nuoria äitejä lapsineen, veteraaneja, lapsiperheitä, pienipalkkaisia työssäkäyviä, asunnottomia, työttömiä, yksinhuoltaja-äitejä ja viime aikoina myös maahanmuuttajia.

Esimerkiksi Turussa ruoanjakelua koordinoivan Ruokakassin toiminnanjohtaja Mertsi Ärling kertoo kiinnittäneensä huomiota siihen, että jonossa on nykyään paljon enemmän lapsiperheitä.

"Ulkoa päin ei ehkä näy, mutta keskusteluissa tulee esiin, että ihmisillä on hätä, vaikka ovat välillä töissäkin", Ärling kertoo.

Lisää aiheesta sunnuntain Helsingin Sanomissa.