2/29/2012

HS: Jopa valtion tukemien vuokra-asuntojen hinnat pilvissä Helsingissä

Helsingin Sanomat uutisoi valtion lainatakausten turvin rakennettujen asuntojen korkeista vuokrahinnoista:
Vuokrataloyhtiö VVO perii Vantaan Myyrmäessä korkeampaa vuokraa valtion tuella rakentamistaan 74 asunnoista kuin viereisen talon vapaarahoitteisista asunnoista.
Sekä aiemmin samasta aiheesta ja yleisesti korkeasta vuokratasosta pääkaupunkiseudulla:
Vuokrat ovat nousseet Helsingissä huomattavan korkeiksi jopa valtion tuella rakennetuissa vuokra-asunnoissa.

Esimerkiksi Viikkiin valmistuvista vuokra-asunnoista joutuu maksamaan jo noin 20 euroa neliöltä.
Vuokra-asumisen hinnoittelu vaikeuttaa erityisesti niiden asemaa, joilla ei ole varaa tai mahdollisuuksia lainan ottamiseen ja sen avulla oman asumisen rahoittamiseen. Heidän määränsä on ollut kasvussa.

Lisäksi myös asunnon omistavien keskuudessa muiden kuin erittäin vakavaraisten asema on voimakkaasti riippuvainen talouden jatkuvan kasvun, työpaikkojen säilymisen ja asuntomarkkinoiden hintakehityksen kaltaisista rakenteellisesti hyvin epävarmoista tekijöistä - lisää aiheesta esimerkiksi markkinakommentaattori Jesse Colombon Euroopan asuntomarkkinoiden tämänhetkistä epävakautta kartoittavassa kirjoituksessa.

Tuettujen vuokra-asuntojen korkea hinta muodostaa "poistoluukun", jonka kautta alunperin vähävaraisten aseman parantamiseen tarkoitetut tulonsiirrot vesittyvät ja keskittyvätkin rakennus- ja asuntoyhtiöiden omistajille. Vastaava negatiivinen kannustin on muodostunut terveydenhuoltoon, jossa yksityisen terveydenhuollon tukijärjestelmä palvelee kansainvälisiä sijoittajia korkeampien voittojen muodossa, ja haittaa tavallisia kansalaisia kallistuvien, saatavuudeltaan rajoitettujen terveyspalveluiden kautta.

On kertovaa tarkastella asumismenojen kasvua, joka osaltaan kuvaa järjestelyn heikkoa tehokkuutta ja kasvaneiden voittojen kertymistä aivan muualle kuin edullisemman, laadukkaamman ja laajalti tarjolla olevan asumisen kehittämiseen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan asumistukea saavien talouksien tuloista 34% kuuluu nykyisin asumismenoihin, kun 20 vuotta sitten vastaava luku oli 15%. Helsingissä 70 000 kotitaloutta joutuu hakemaan toimeentulotukea kyetäkseen maksamaan vuokransa.