11/17/2011

YLE: Asunnottomien tilanne kurjistui Helsingissä

YLE:
Uutta asunnottomuutta syntyy pelottavaa tahtia, sanovat helsinkiläisten asunnottomien parissa työskentelevät. Pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelmasta huolimatta jonot pienasuntoihin, solutukiasuntoihin ja tukikoteihin ovat pisimmät yli kymmeneen vuoteen.
Lue myös:

YLE: Vuokrat nousevat rytinällä pääkaupunkiseudulla
YLE: Viidennes helsinkiläisistä elää köyhyysrajan alapuolella
HS: Leipäjonot kasvavat joka puolella Suomea
Taloussanomat: Jo 20 000 taloutta elää ilman tuloja

Näiden vakavien ongelmien taustalla on lukuisia syitä. Muutamia perustavia, taloustieteellisiä seikkoja jotka osaltaan vaikuttavat tähän, käsitellään myös Parecon Finlandin ensimmäistä kertaa suomeksi julkaisemassa Robin Hahnelin tekstissä "Perusteet markkinoita vastaan".

YLE 17.11.2011
Asunnottomien tilanne kurjistui Helsingissä

Uutta asunnottomuutta syntyy pelottavaa tahtia, sanovat helsinkiläisten asunnottomien parissa työskentelevät. Pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelmasta huolimatta jonot pienasuntoihin, solutukiasuntoihin ja tukikoteihin ovat pisimmät yli kymmeneen vuoteen.

Helsingin kaupunki on suorittamassa rajua ihmiskoetta, ilmoittavat asunnottomien kanssa työskentelevät Helsingin kaupungin työntekijät.

Kaupungille laatimassaan kannaotossa he ovat erittäin huolestuneet siitä, kuinka moni asunnoton jää Hietaniemenkadun palvelukeskuksen ovien ulkopuolelle.

Pahimpana yönä ulkona yöpyneiden määrä syys-lokakuussa oli 15 henkilöä. Kun pakkaset tulevat, on hätämajoituksen tarve suuri.

Työntekijät ovat erityisen huolissaan asuntolapaikkojen katoamisesta. Tänä vuonna päättyvän pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelman tavoitteena oli saada asunnottomat asumaan ja asuntolat lakkautettua.

Työntekijöiden mukaan vaikeimmassa tilanteessa olevat asunnottomat eivät kuitenkaan pärjää vuokrasopimusperusteisessa, pysyvässä asumisessa.

VVA: Asuntolat eivät ole ratkaisu

Asunnottomien itsensä perustamassa Vailla vakinaista asuntoa -yhdistyksessä puolestaan ollaan sitä mieltä, että Helsingin palvelujen ylikuormittuminen ja asuntoloiden lakkauttaminen ovat kaksi eri asiaa.

- Paluu vanhaan asuntolasysteemiin ei ratkaise itse ongelmaa. Tilanne kriisiytyy, koska pienasuntojen ja tukiasumisen jonot ovat tukossa eikä paikkoja vapaudu. Jokaiseen asuntojonoon on koko ajan uusia tulijoita kuten lapsiperheitä ja maahanmuuttajia, sanoo VVA:n toiminnanjohtaja Sanna Lehtonen.

Lehtosen mukaan pitkäaikaisasunnottomat kykenevät pysyvään asumiseen, kun siihen saa riittävän ja oikeanlaisen tuen. Sen sijaan asuntoloissa ja päihdehuollossa pomputtelu ei korjaa heidän elämäänsä.