9/08/2011

HS: Köyhän sydäntautiriski pysyy elämäntavoista huolimatta

Helsingin Sanomat uutisoi Kalifornian yliopiston tutkimuksesta, johon osallistui 12 000 vapaaehtoista 45–64 -vuotiasta. Osallistujat ilmoittivat ensin koulutus- ja tulotasonsa ja osallistuivat sen jälkeen säännöllisiin terveystarkastuksiin seuraavan kymmenen vuoden aikana. Tutkijat arvioivat erityisesti heidän sydän- ja verisuonijärjestelmänsä terveyttä ja muutoksia riskitekijöissä.
Alhainen sosioekonominen asema on sydäntautien itsenäinen riskitekijä. Tuoreessa tutkimuksessa köyhien sydäntautiriski pysyi koholla, vaikka muihin riskitekijöihin, kuten tupakointiin ja korkeaan verenpaineeseen puututtiin onnistuneesti. 
(...) Tutkijoiden mukaan vanhastaan on tiedetty, että köyhillä on suurempi sydäntautiriski, mutta ilmiö on yhdistetty köyhien epäterveellisiin elintapoihin. Tulokset kuitenkin osoittivat, että vaikka ihmiset muuttivat elintapojaan ja kävivät säännöllisesti terveystarkastuksissa, riski oli ja pysyi. Köyhien riski sairastua sydänsairauksiin oli 50 prosenttia korkeampi kuin hyvätuloisilla ja korkeasti koulutetuilla.


Helsingin Sanomat 31.08.2011
Tutkimus: Köyhän sydäntautiriski pysyy elämäntavoista huolimatta


Alhainen sosioekonominen asema on sydäntautien itsenäinen riskitekijä. Tuoreessa tutkimuksessa köyhien sydäntautiriski pysyi koholla, vaikka muihin riskitekijöihin, kuten tupakointiin ja korkeaan verenpaineeseen puututtiin onnistuneesti.

Tulokset viittaavat siihen, että sosioekonominen asema vaikuttaa sydäntautiriskiin ennen kaikkea stressijärjestelmän kautta.

Kalifornian yliopiston tutkimuksessa hyödynnettiin Atherosclerosis Risk in Communities -tutkimuksen aineistoa. Otoksessa oli mukana noin 12 000 vapaaehtoista, iältään 45–64 -vuotiaita. He ilmoittivat koulutus- ja tulotasonsa vuonna 1987, ja osallistuivat sen jälkeen säännöllisiin terveystarkastuksiin seuraavan kymmenen vuoden aikana. Tutkijat arvioivat erityisesti heidän sydän- ja verisuonijärjestelmänsä terveyttä ja muutoksia riskitekijöissä.

Tutkijoiden mukaan vanhastaan on tiedetty, että köyhillä on suurempi sydäntautiriski, mutta ilmiö on yhdistetty köyhien epäterveellisiin elintapoihin. Tulokset kuitenkin osoittivat, että vaikka ihmiset muuttivat elintapojaan ja kävivät säännöllisesti terveystarkastuksissa, riski oli ja pysyi. Köyhien riski sairastua sydänsairauksiin oli 50 prosenttia korkeampi kuin hyvätuloisilla ja korkeasti koulutetuilla.

Tutkimusta johtaneen professori Peter Franksin mukaan tulokset tarkoittavat sitä, että köyhät tarvitsevat tehokkaampaa hoitoa.

Tutkimuksen julkaisi BMC Cardiovascular Diseases.