4/01/2011

YLE: Lastensuojelu jää ilman kesäsijaisia

YLE:
Helsingin sosiaaliviraston päätös olla palkkaamatta kesäsijaisia avolastensuojeluun herättää huolta sekä valtuustossa että ammattiyhdistyksissä. Ensi kesänä sijaisiin ei ole varaa.
Lastensuojeluun on palkattu aiempina kesinä kymmenestä viiteentoista kesätyöntekijää. Rahaa tarvittaisiin noin 140 000 euroa.

[...]yhdellä sosiaalityöntekijällä on keskimäärin noin 40 lapsiasiakasta kuukaudessa. Lastensuojelulaissa ei ole ylärajoja asiakasmäärille.
Lastensuojelun piirissä kaikkein vähäosaisimpien aseman heikentyminen ja julkisten palvelujen leikkaukset näkyvät kivuliaasti. Tästä kiistatta perustellusta tarpeesta huolimatta lastensuojelun piirissä elävien tai työtään tekevien on hyvin vaikea vaikuttaa tilanteensa parantamiseen. Tämä siitä huolimatta, että erilaisten palkkio-ohjelmien kautta rikastuneen yksittäisenkin johtajan palkkioiden vähäinen osa riittäisi uutisessa kuvaillun kaltaisen kriittisen vajeen paikkaamiseen.


YLE 1.4.2011
Lastensuojelu jää ilman kesäsijaisia
Helsingin sosiaaliviraston päätös olla palkkaamatta kesäsijaisia avolastensuojeluun herättää huolta sekä valtuustossa että ammattiyhdistyksissä. Ensi kesänä sijaisiin ei ole varaa.
Lastensuojeluun on palkattu aiempina kesinä 10-15 kesätyöntekijää. Rahaa tarvittaisiin noin 140 000 euroa.

Sosiaalivirasto vakuuttaa, että lastensuojelun avohuolto toimii normaalisti kesällä.
-Kesäsijaiset eivät ole kyenneet tällaisiin pitkäaikaisiin asiakassuhteisiin. Enemmän se on ollut tällaista päivystyksellistä työtä ja se työ täytyy nyt sitten meidän olemassa olevilla resursseilla sitten hoitaa, sanoo perhekeskustoiminnan päällikkö Sisko Lounatvuori.

Hänen mukaansa yhdellä sosiaalityöntekijällä on keskimäärin noin 40 lapsiasiakasta kuukaudessa. Lastensuojelulaissa ei ole ylärajoja asiakasmäärille.

Sosiaalityöntekijöistä on kova pula ja avohuollon sosiaalityöntekijöistä noin joka kolmas on epäpätevä.

Kesäsijaisten puute tuli esiin Helsingin valtuuston kyselytunnilla keskiviikkona. Valtuutettu Pekka Saarnion (vas.) mukaan sosiaalityöntekijät ovat erittäin kuormitettuja ja yhdellä sosiaalityöntekijällä on asiakkaita reilusti yli suositusten.

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattiyhdistys Talentian ja Lastensuojelun keskusliiton vuonna 2008 tekemän selvityksen mukaan lastensuojelun avohuollon työntekijöillä oli liikaa asiakkaita, jotta työt sujuisivat lastensuojelulain vaatimalla tavalla.

Helsingin lastensuojelun avohuollon kymmenen toimipistettä ovat auki virka-aikana. Sen lisäksi kaupungissa on ympärivuorokautinen sosiaalipäivystys, johon otetaan muutama kesätyöntekijä aikaisempien vuosien tapaan.