2/08/2011

Talouselämä: Ruoan hinta voimakkaassa nousussa

Talouselämä uutisoi 5. helmikuuta Tilastokeskuksen tietojen perusteella, että ruoan hinta on voimakkaassa nousussa. Paprikan hinta on noussut vuodessa 67 prosenttia, sipulin 65 prosenttia, porkkanan 35 prosenttia ja banaanin 24 prosenttia.
Miten se on mahdollista? Uusin virallinen inflaatiolukuhan on "vain" 2,9 prosenttia. Sen verran kuluttajahinnat nousivat joulukuussa vuoden takaisesta Tilastokeskuksen uusimman kuluttajahintaindeksin mukaan.
Ongelmana on, että inflaatioluku sisältää muun muassa asuntolainojen korkokustannukset, joiden lasku painaa myös laskennallista inflaatiota alaspäin. Tosiasiassa köyhien kokema hintojennousu on siis reilusti laskennallista noin kolmea prosenttia suurempaa, koska heidän varoistaan merkittävästi suurempi osa kuluu jokapäiväisiin menoihin, kuten asumiseen ja ruokaan, joiden hinnat ovat erityisesti nousussa. Käytännössä ruoan nopea kallistuminen tietää entistä vaikeampia aikoja vähävaraisille, joiden määrä kasvaa Suomessa vauhdilla.


Talouselämä 5.2.2011
Jo tuli ruokakassille hintaa


Ruokakaupassa sen huomaa - kaikki tuntuu olevan nykyisin hävyttömän kallista.

Miten se on mahdollista? Uusin virallinen inflaatiolukuhan on "vain" 2,9 prosenttia. Sen verran kuluttajahinnat nousivat joulukuussa vuoden takaisesta Tilastokeskuksen uusimman kuluttajahintaindeksin mukaan.

Tilastokeskuksen tietokantataulukoista kuitenkin ilmenee, että moni tuote on kallistunut vuodessa paljon hurjemmin. Tilastokeskus kerää eri tuotteiden keskihintoja, ja tietokantataulukoita pyörittämällä on mahdollista vertailla eri tuotteiden hintakehitystä.

Erityisen kalliiksi elämä on käynyt, jos aikoo tehdä keittiössä jotain. Esimerkiksi vuosi sitten joulukuussa kilo paprikaa maksoi Tilastokeskuksen mukaan 2,87 euroa. Viime joulukuussa hinta oli 4,80 euroa. Hinnankorotus on 67 prosenttia.

Onko varaa edes sipuliin?

Muita hurjia nousijoita: kukkakaalin kilohinta on noussut 2,55 eurosta 3,70 euroon. Korotusta 45 prosenttia. Myös sipulit (65 prosenttia), porkkanat (35 prosenttia) ja banaanit (24 prosenttia) ovat kallistuneet tuntuvasti.

Hinnoissaan on myös puolen kilon kahvipaketti. Vuoden 2009 jouluna se maksoi keskimäärin 2,79 euroa. Vuoden 2010 joulukuussa hinta oli 3,55 euroa.

Ja annas olla kun likaiset astiat pitäisi tiskata. Konetiskiaineen kilohinta on noussut 58 prosenttia 6,07 euroon.

Jotain saa halvemmallakin

Elintarvikkeiden hinnat tietysti vaihtelevat kuukausittain ja sesongin mukaan. Vertailu vuoden takaiseen tilanteeseen antaa kuitenkin kohtuullisen kattavan kuvan hintojen kehityksestä.

Jotkut tuotteet ovat tietysti kallistuneet "vain" inflaation verran eli 2,9 prosenttia, kuten edam-juusto ja kauraleipä.

Ja on ruokia, jotka ovat halventuneetkin. Rasvaton maitolitra oli joulukuussa 8 prosenttia halvempi kuin vuotta aiemmin. Makaronia sai 7 prosenttia halvemmalla, vehnäjauhoja 4,5 proenttia halvemmalla. Ilahduttavaa on myös, että "fetatyyppisen juuston" hinta on laskenut 5 prosenttia.

Ruoan hinta on viime kuukausina kohonnut maailmallakin ennätystasoille. Inflaatioluku ei anna täsmällistä kuvaa ruokakaupassa käymisen kalleudesta, koska esimerkiksi asuntolainojen korkokustannusten lasku painaa inflaatiotakin alaspäin.

Voit tutustua eri tuotteiden hintamuutoksiin tässä Excel-taulukossa. Luvut perustuvat Tilastokeskuksen tietoihin.