11/18/2010

Taloustutkija: Velkakriisi setvittävä IMF:n johdolla (YLE)

Aalto-yliopiston kansantaloustieteen professorin Pertti Haaparannan mukaan vapaa kaupankäynti sijoituksilla ja lainoilla tarvitsee maailmanlaajuisia ratkaisuja vapaiden markkinajärjestelyjen kiihdyttämien, yhä uhkaavampien talouden epävakaisuuden seurausten estämiseksi.

"sijoittajat ovat nyt hyötyneet tästä tilanteesta, jossa korot ovat hyvin alhaiset. Ne ovat saaneet halvalla rahaa ja ihan suoraan pelaavat näillä mailla, joista tulee nyt hyvää tuottoa. Kunnollista velkaongelmien hoitojärjestelmää tarvitaan, koska [tämä on] sijoittajien sosiaaliturvaa"

YLE Uutiset 17.11.2010
Taloustutkija: Velkakriisi setvittävä IMF:n johdolla

Euromaita vaivaava velkakriisi pitäisi YLE Uutisten haastatteleman taloustutkijan mielestä ratkoa kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n johdolla. Kyse on siksi suuresta ongelmasta, että euromaiden omat rahkeet eivät riitä. Euron tulevaisuus ei kuitenkaan ole uhattuna.

Aalto-yliopiston kansantaloustieteen professorin Pertti Haaparannan mukaan Kreikan ja Irlannin velkakriisien hoitamisessa olisi kohennettavaa. Haaparannan mielestä kunnollisen velkahelpotusjärjestelmän rakentamisessa ollaan pahasti myöhässä.

- Se olisi pitänyt tehdä 30 vuotta sitten, kun kehitysmaiden velkaongelma räjähti käsiin, Haaparanta sanoo.

Nyt kun seuraukset ovat jo ikään kuin housuissa, ollaan vihdoin oikealla tiellä, mutta tuskastuttavan hitaasti. Haaparannan mielestä euromaat hukkaavat turhaan resursseja yrittäessään keskenään ratkoa ongelmia, joiden syyt ovat maailmanlaajuiset. Asian hoitaminen pala palalta näyttää nyt vain hyödyttävän suursijoittajia.

- Onhan tässä myös se elementti, että sijoittajat ovat nyt hyötyneet tästä tilanteesta, jossa korot ovat hyvin alhaiset. Ne ovat saaneet halvalla rahaa ja ihan suoraan pelaavat näillä mailla, joista tulee nyt hyvää tuottoa. Kunnollista velkaongelmien hoitojärjestelmää tarvitaan, koska nyt tämä on tällaista sijoittajien sosiaaliturvaa.

Euron tulevaisuus turvassa

Haaparanta antaisi velkahelpotusjärjestelmän IMF:n hoidettavaksi, vaikka se todennäköisesti ei tulekaan yhtään sen halvemmaksi kuin euromaiden omat ponnistukset.

- Ilman muuta tässä palaa rahaa. Se oli nyt ehkä se yksi tragikoominen piirre tässä eilisessä päätöksessä, että ikään kuin kuvitellaan, että ihmiset eivät ymmärrä, että se tulee nielemään rahaa joka tapauksessa. Myös eurooppalaista rahaa huomattavan paljon.
Euron tulevaisuudesta professori Haaparanta ei ole huolissaan, vaikka kriisi vielä tästä leviäisikin. Eurojärjestelmän hajoamiseenkaan kun ei ole varaa.

- Jos siirryttäisiin kansallisiin valuuttoihin takaisin, niin valuuttakurssit saattaisivat vaihdella villisti. Tällä tavalla velkaongelma saattaisi levitä maasta toiseen hyvin nopeasti.

Vakuudet loukkaavat suvereniteettia

Varsin happamasti Pertti Haaparanta suhtautuu puheisiin vakuuksien hankkimisesta annetulle tuelle. Haaparannan mukaan valtion velkakirjojen vakuutena on perinteisesti valtion verotusoikeus, ei muuta. Se mikä menee sen yli, on jo astumista suvereniteetin puolelle.

- Voi ihan ottaa analogian Suomen tilanteeseen, että jos Suomi sattuisi velkaantumaan ja tulisi velkahelpotuspaketti, jossa Venäjän valtiokin olisi mukana ja sitten sen vakuudeksi annettaisiin suomalaista valtion omistamaa maata Suomesta, niin mikähän meteli siitä nousisi.