11/16/2010

Englanti: Köyhät töihin palkatta

Englannin hallitus suunnittelee pitkäaikaistyöttömien pakottamista töihin.
Jos työtön kieltäytyy työstä, hän menettää viikoittaisen 65 punnan eli 75 euron työttömyyskorvauksen jopa kolmen kuukauden ajaksi.

Talouselämä 8.11.2010 Jyrki Alkio
Brittilääke työttömyyteen: töitä palkatta

”Tämän maan rikkaat ja köyhät ovat nyt sodassa”, kommentoija julkisti viikonloppuna brittiläisen sanomalehti Daily Telegraghin keskustelupalstalla.

Kommentti liittyy David Cameronin puoli vuotta toimineen hallituksen uusimpiin suunnitelmiin.

Kuukausi sitten konservatiivien ja liberaalidemokraattien muodostama koalitiohallitus suututti keskiluokan ilmoittamalla poistavansa lapsilisät hyvätuloisilta.

Viikonloppuna hallituksen huomio kohdistui työttömyyteen. Työ- ja eläkeasioista vastaava ministeri Iain Duncan Smith kertoi, että hallitus panee pitkäaikaistyöttömät töihin.

”Viesti on selvä: osallistu tai homma muuttuu hankalaksi”, Duncan sanoi Daily Telegraphin haastattelussa.

Hallitus aikoo panna pitkäaikaistyöttömät hoitamaan puutarhoja ja keräämään roskia, Independent-lehden mukaan vieläpä ilman palkkaa.

Jos työtön kieltäytyy työstä, hän menettää viikoittaisen 65 punnan eli 75 euron työttömyyskorvauksen jopa kolmen kuukauden ajaksi.

Cameronin hallitus esittelee suunnitelmansa virallisesti tiistaina. Silloin selvinnevät myös esityksen yksityiskohdat. Viikonlopun tiedot muun muassa pakkotyöjakson kestosta vaihtelevat. Ministeri Duncan puhui viikon–kahden työjaksoista, BBC omassa uutisessaan kuukaudesta.

Kokemuksia työelämän rutiineista

Britannian koalitiohallitus on ryhtynyt määrätietoisesti leikkaamaan valtion kuluja. Säästöjä ministerit hakevat myös sosiaalimenoista.

”Tässä puhutaan ihmisistä, jotka eivät ole tottuneet tekemään töitä. Tarjoamme heille siihen mahdollisuuden. Ehkä vähän työnnämmekin heitä oikeaan suuntaan tarjoamalla heille silloin tällöin kokemuksia työpaikasta”, ulkoministeri William Hague sanoo BBC:n haastattelussa.

Hallituksen mielestä pitkäaikaistyöttömät tarvitsevat kokemuksia työelämän käytännöistä ja rutiineista. Heidän pitää muun muassa oppia tulemaan paikalle aamuyhdeksältä ja työskentelemään iltaviiteen.

Toimilla pyritään vaikuttamaan ennen kaikkea niihin pitkäaikaistyöttömiin, jotka ovat joko päättäneet elää tukien varassa tai jotka tekevät tukien rinnalla pimeätä työtä.

Elokuussa Isossa-Britanniassa oli 821 000 yli vuoden työttömänä ollutta pitkäaikaistyötöntä eli enemmän kuin kertaakaan 13 viime vuoden aikana. Maan työttömyysaste oli 7,7 prosenttia.

Brittioppeja Suomessa

Suomessa työttömyysaste oli syyskuussa 7 prosenttia. Työ- ja elinkeinoministeriön työvoimatutkimuksen mukaan työttömiä oli 183 000. Työttömistä 56 500 eli lähes joka kolmas on ollut vailla työtä yli vuoden.

Puhuttelevatko brittiopit Suomessa?

Nykylain mukaan pitkäaikaistyötön voidaan Suomessa velvoittaa muun muassa osallistumaan kuntoutukseen. Töihin pitkäaikaistyöttömiä ei sen sijaan juurikaan velvoiteta, lähinnä siksi, että järkeviä työpaikkoja ei ole tarjolla.

”Yleisönosastokirjoituksissa tällaisista ajatuksista toki puhutaan, mutta poliitikkojen, virkamiesten tai työmarkkinajärjestöjen keskuudessa tällaisia keskusteluja ei ole käynnissä”, neuvotteleva virkamies Kimmo Ruth työ- ja elinkeinoministeriöstä sanoo.

Työttömien pakottaminen on herkkä asia. On helpompi puhua pitkäaikaistyöttömän ”selviytymisen tukemisesta” kuin ”velvoittamisesta” tai ”pakottamisesta”.

Etenkään ennen vaaleja yksikään puolue ei haluaa avata tällaista keskustelua, vaikka tarvetta ehkä olisi. Vai olisiko?

”Ei kahden viikon työpakko lisää bruttokansantuotetta tai ratkaise ongelmiamme”, Ruth sanoo.

Virallisen ajattelutavan mukaan lyhyestä työjaksosta ei ole apua työttömällekään, sillä työttömyyden syyt ovat usein moninaiset ja syvällä.

Velvoite oli valtiolla

Vielä 1990-luvun alussa Suomessakin oli pitkäaikaistyöttömyyteen liittyvä velvoite. Valtio oli velvollinen järjestämään jokaiselle pitkäaikaistyöttömälle töitä. Kun työttömyys laman aikana räjähti pilviin, järjestelmästä tuli liian kallis ja siitä luovuttiin vuonna 1993.