10/09/2010

HS: Stora Enso riistänyt maalaisväestöä Kiinassa

Tutkimuslaitos RRI:n selvityksen mukaan Stora Enson kauppakumppanit ovat rikkoneet lakeja ja uhkailleet maanviljelijöitä vuokramaiden hankinnan yhteydessä. Stora Enson edustajan mukaan heillä on "todella paljon parannettavaa."

HS 8.10.2010
Tutkimus: Stora Enso riistänyt maalaisväestöä Kiinassa


Wang Ming-Cong näytti vuoden 2009 huhtikuussa vammojaan, jotka hän sai viranomaisten hakkauksessa. Wang vastusti kylänsä maan ottamista Stora Enson eukalyptusviljelmiin.

Kiinassa kyläläiset ovat joutuneet usein kaltoin kohdelluiksi, kun metsäyhtiö Stora Enso on hankkinut puuviljelmilleen vuokramaita Etelä-Kiinassa Guangxin maakunnassa. Syytös perustuu tutkimuslaitos Rights and Resources Initiativen RRI:n tuoreeseen selvitykseen.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle.

Ongelmat juontuvat siitä, että Stora Enso on sopinut kiinalaisten valtionyhtiön kanssa vuokramaiden hankinnasta. Tämä puolestaan käyttää välimiehiä kylätason sopimusten teossa.

Välimieheksi palkatun yrityksen on havaittu rikkoneen lakeja ja jopa uhkailleen maanviljelijöitä, jotta maata on saatu vuokratuksi. Kiinassa valtio omistaa maan, mutta ihmisillä tai yrityksillä on siihen käyttöoikeuksia.

Johtaja Lauri Peltola Stora Ensosta myöntää Helsingin Sanomille, että RRI-tutkimuslaitoksen kritiikissä on perää.

"Teimme samat havainnot omissa selvityksissämme viime vuoden alussa ja ryhdyimme korjaamaan sopimuksia. Niistä suurin osa oli tosin kunnossa."

"Olemme pian saaneet korjatuksi kaikki 2 300 sopimusta, jotka käsittävät kymmeniätuhansia ihmisiä."

Peltola listaa havaittuja ongelmia. Korvaukset ovat myöhästyneet, ja joissakin tapauksissa niitä ei ole tullut lainkaan. Toisinaan kyläläiset pitävät korvauksia liian pieninä.

Joskus kiistellään siitä, kenelle maankäyttö- ja vuokrananto-oikeus kuuluu.

"RRI:n tutkimus oli meille tavallaan tervetullut. Se osoitti, että olimme oikeiden asioiden äärellä. Meillä on todella paljon parannettavaa", Peltola toteaa .

Hänen mukaansa Stora Enso aikoo yhdessä RRI:n kanssa selvittää, miten tilannetta voitaisiin parantaa.

"Olemme jo sopineet palaverista."

Stora Enso on vuokrannut Guangxin maakunnasta jo kymmeniätuhansia hehtaareja maita puuviljelmilleen. Yhtiön suunnitelmissa on rakentaa seudulle selluloosa- ja paperitehdas.

Yhtiö pohtii myös, voisiko se itse ryhtyä tekemään vuokrasopimuksia suoraan kyläläisten kanssa.

"Se vaatisi kyllä suuret resurssit", Peltola pohtii.

Hän kertoo, että yhtiö on vähentänyt voimakkaasti vuokramaiden hankintaa.